• advertisement
   • Каква вода да пием

    2021-04-02 00:00:00

    Водата е основно химично съединение за нашия живот. Тя е от съществено значение за съществуването ни. Всеки човек не може да живее без вода. Винаги се е говорило за водата, а напоследък все още повече и хората в наше време пият различни видове вода, в зависимост от нуждите и проблемите, които имат. Ще разлгедаме различните видове вода и техните ползи за организма.

    Алкална вода. Тази вода има pH над 7. Ph е водороден измерител за даден воден разтвор. Тоест той показва киселинността и алкалността този разтвор. С негова помощ се определя химичния състав на водата. Този показател е изключително важен, тъй като по него може да се ориентираме за количеството водород във водата, която консумираме. Ползите от алкалната вода са най-вече за здравето на костите, забавяне на стареенето, подобрява храносмилането,  в помощ на имунната система, според много хора - повече енергия, богата на антиоксиданти, които неутрализират свободните радикали.

    Водородна вода. Това е най-полезната вода за пиене.

    Ето и нейните ползи: Възстановява енергичността и младостта; ускорява лечението на язви и възпаления в органи и клетки; заздравява косата и ноктите; намалява артериалното налягане, намалява уврежданията, причинени от свободните радикали; намалява нивото на холестерол;пПодпомага елиминирането на тежки метали от тялото, подпомага по-доброто усвояване на микро и макронутриенти от храната и хранителните добавки; подобрява кръвообращението; намалява нивото на наситени мазнини, повишава устойчивостта на организма към физически и умствени натоварвания; ускорява възстановяването след заболяване; подобрява периферната циркулация; намалява целулита и бръчките; подобрява паметта при възрастни; усилва мозъчната дейност и интелектуални възможности; регулира алкално-киселинния баланс; положително въздействие при запек и диария; подобрява храносмилането; подобрява и регулира кръвната захар.

    Изворна вода. Изворните води се добиват от изрично определени и защитени подземни източници, по-близо до повърхността на земята и не се подлагат на обработка при бутилиране. Те са природно чисти, като подпис за марката е съответният географски произход, който задължително се посочва на етикета на продукта. Смята се, че изворната вода е най-добрият избор, защото има всички минерали, необходими на човешкото тяло. Ето и най-важните ползи за здравето от приемането на такава вода: Не съдържа токсини.

    Трапезна вода. Трапезната вода е вода, за чието производство е използвана иновативна технология. Прилага се процесът на обратна осмоза, който пречиства и филтрира водата по естествен път, след което тя минава през обогатяване с озон. За още по-голяма сигурност и гарантиран резултат, пречистената вода минава през допълнителна дезинфекция чрез обогатяване с озон. Този процес от години е доказал ефективността си в пречистването на водата, в елиминиране на неприятните миризми и болестотворните организми, които се съдържат в замърсената среда и вода. Обогатяването с озонов газ е екологичен начин за справяне със замърсяването, като той има и множество ползотворни ефекти върху здравето. Озонът обогатява кръвта с кислород и я активира, стимулира действието на мозъка, влияе ползотворно върху доброто настроение и самочувствието, подобрява работата на вътрешните органи, като бели дробове, сърце, храносмилателните органи, нормализира кръвната захар, повишава процеса за регенериране на клетките, спомага за регулиране на излишното тегло, регулира нервите, облекчава болките, заздравява бързо раните, понижава кръвното налягане, разширява кръвоносните съдове и ги предпазва от запушване.

    Минерална вода. Всички типове води – минерални, изворни или трапезни, съдържат различни количества йони. Катионите – натриеви, калиеви, калциеви, магнезиеви, железни и др. са положително заредени; анионите – флуоридни, хлоридни, сулфатни, карбонатни, хидрогенкарбонатни и др. са отрицателно заредени. Йоните съдържащи се във водата, определят физиологичното и действие, както нейния вкус.
    Хидрогенкарбонатите в минералните води помагат за нормализиране на стомашната секреция, подобряват перисталтиката на стомашно-чревния тракт и имат прочистващо действие. Препоръчва се минералните води да не се пият непрекъснато. Не е правилно да се купуват произволни минерални води и да се пият продължително време – това води до натоварване на хомеостатичния апарат (жлези, бъбреци). Водите с повече от 1.5 мг флуорид на литър не се препоръчват за всекидневна употреба от деца под 7 години. В по-големи количества те не са безопасни и за възрастни. Безразборното приемане на флуориди чрез пастите за зъби, водата, някои храни, лекарства и др. води до опасно високи концентрации в организма.
    Много от минералните води в България са с естествено (природно) повишено съдържание на флуориди, което на етикетите се отбелязва с F. Има и пределно допустими нива за съдържание на флуориди във водата за пиене – максимум 1.5 мг/л. За минералните води се допуска до 5 мг/л, защото се приема, че хората пият и чешмяна.

    Чешмяна вода. От качествена гледна точка, едно от най-разпространените вярвания за водата от чешмата е, че водата в бутилки е по-чиста и здравословна от нея, тъй като има по-малко варовик. В действителност бутилираната вода съдържа "варовик" в същото количество като водата от чешмата. Освен това не е вярно, че варовикът е вреден за здравето: всъщност терминът варовик обикновено означава повече или по-малко висока концентрация във водата на минерални соли, необходими за живота, като калций и магнезий. Колкото по-висока е концентрацията, толкова по-твърда е водата. Калцият участва в метаболизма на костната тъкан както във фазата на растеж, в напреднала възраст и при жени в менопауза. Той представлява основен структурен компонент на нашите кости, непрекъснатият обмен на калций е решаващ за поддържането на стабилността на костното ни структура, следователно и неговата основна роля в профилактиката на остеопорозата. Калцият като йон също участва активно и регулира механизмите на свиване на мускулите, предаване на нервни импулси, сърдечна мускулна дейност, мембранна пропускливост, хормонално освобождаване, коагулация на кръвта, вътреклетъчна сигнализация, активиране на някои ензими и размножаване и диференциране на клетки. Магнезият е друг жизненоважен и основен елемент при многобройни метаболитни процеси като липидна биосинтеза, протеини и нуклеинови киселини. Магнезият също регулира енергозависимите транспортни процеси на молекулите през клетъчната мембрана, поддържа мембранния потенциал на нервната клетка и на мускулите и участва в предаването на нервния импулс. Той също така подпомага процесите на минерализация и развитие на скелетната система и подпомага дейността на над 300 ензимни системи. Следователно минералните соли са от съществено значение за поддържането на тялото ни здраво. Действително в границите на параметрите, посочени в закона, те имат защитен фактор за бъбреците и сърцето. Според Световната здравна организация  питейната вода доставя от 5 до 20 процента от дневните нужди от калций и магнезий.

    Вода от кана с филтър. Филтрите пречистват водата от хлор, арсен, медикаменти, ръжда, пясък и фини частици, твърдост на водата, олово и тежки метали. 

 • Свържете се с мен на телефон0897971030

 • Copyright © 2016 Bodybalance